Посещение на Генералният секретар на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец в България

Посещение на Генералният секретар на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец в България

attachment (4)       Генералният секретар на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец Елхадж Ас Си, бe на посещение в България по покана на ръководството на БЧК.attachment (7)

Г-н Ас Си пристигна заедно с директора на регионалния офис за зона Европа – Саймън Мисири и със старши сътрудника по комуникации на Федерацията – Матю Кокрейн.

attachment (11)В централата на организацията г-н Ас Си бе посрещнат от председателя г-н Христо Григоров и от генералния директор проф. д-р Красимир Гигов, които го запознаха с ръководния и експертен екип на Българския Червен кръст.

По време на престоя си в София г-attachment (6)н Ас Си успя да се срещне с част от политическия елит на страната – вицепрезидента г-жа Маргарита Попова, министър-председателя г-н Бойко Борисов, вицепремиера и министър на труда и социалната политика г-н Ивайло Калфин и Зам.-министърът на външните работи г-н Румен Александров.

По време на посещението си г-н Ас Си се срещна с водещи национални медии и многократно подчерта водещата роля на българското червенокръстко дружество като лидер в голямото семейство на Федерацията.

Г-н Ас Си и екипът му посетиха и централата на Българския Червен кръст, където, главният секретар на attachment (10)организацията д-р София Стоименова запозна гостите със структурата и основните дейности на БЧК, като акцентира върху готовността за реакция при бедствени и кризисни ситуации, както и при засилен миграционен поток. Г-н Ас Си поздрави служителите на организацията за дейността им и от името на Федерацията даде висока оценка за работата на БЧК както в страната, така и в чужбина.

attachment (9)На финала на гостуването си генералният секретар на МФЧК/ЧП посети националния учебен център на БЧК в село Лозен, където доброволци на БМЧК от 20 различни региона в страната лично запознаха делегацията с разнообразните дейности на младежката структура, с най-успешните си проекти и най-вече с огромното си желание за развитие и работа в служба на хуманността.

Специализираните екипи на младежкия Червен кръст направиха демонстрация на спасителни действия приattachment (8) пожар, показвайки широк спектър от умения. На събитието не липсваха и много радостни моменти като флашмоба за „добре дошли”, в който г-н Ас Си също взе активно участие, както и финалното хоро на младежите, поведено лично от генералния секретар на МФЧК/ЧП.

„БЧК разполага със сериозен ресурс и голям доброволчески капацитет, като младежкият му клон е един от най-добрите в Европа“, заяви генералният секретар на организацията.