Светът е наш, ти си на ход

СВЕТОВНА КАМПАНИЯ НА ЧЕРВЕН КРЪСТ И ЧЕРВЕН ПОЛУМЕСЕЦ “СВЕТЪТ Е НАШ. ТИ СИ НА ХОД!”

Един човек може да промени нещата. Едно движение може да промени света.


През 2009 г. се отбелязва годишнината от няколко значими събития за Международното движение на ЧК и ЧП: 150 години от раждането на идеята за Червен кръст, 90 години от създаването на МФЧК/ЧП и 60 години от подписването на Женевските конвенции. За да отбележи тези годишнини, Международното движение на ЧК и ЧП обявава три годишна кампания “Светът е наш. Ти си на ход!”


Какво представлява кампанията?

Целта на кампанията е да привлече вниманието на света върху стойността на хуманизма и хуманитарните жестове, да мобилизира обществото в служба на хуманноста и да покаже ЧК/ЧП в действие.

Нашият свят е непредвидим и нестабилен. В него има конфликти, страдащи хора, глад, бедствия и нещастие. Тази кампания е призив да действаме заедно, за да посрещнем хуманиратните предизвикателства на днешния свят. Тя е призив към всеки един от нас да вземе нещата в свои ръце, да предприеме действие да изправи неизправностите в света и да направи една малка крачка към това светът да стане по-добро място за живеене.

Кампанията насърчава местни проекти на малки глупи от хора, които искат да променят нещо в своето непосредствено обкръжение. Проектите, които се осъществяват в рамките на тази кампания, ще бъдат публикувани в интернет страницата на кампанията, а всички, присъединили се в кампанията, ще бъдат приветствани в семейството на най-голямото хуманитарно двжение в света.

За повече информация за кампанията, моля посетете: www.ourworld-yourmove.org


Как можеш да се включиш в кампанията?

 

  • Конкурс за малки проекти “Ти си на ход”

 

 

Ако искаш да промениш нещо в своя свят, присъедини се към нас! Ето какво можеш да направиш:

Стъпка 1: Дефинирай проблема. Какво не е наред около теб? Какво искаш да промениш? В твоето училище или в твоя квартал – какво би искал да видиш различно?

Стъпка 2: Намери съмишленици. Обърни се към своите съученици или приятели. Разкажи им какво искаш да промениш и ги убеди да се присъединят към теб, за да положите заедно усилия да го промените. Заедно измислете какво действие да предприемете.

Стъпка 3: Ако все още не си доброволец на Български младежки Червен кръст, свържи се с най-близкия офис на БЧК, който ще ти помогне да създадеш младежки червенокръстки клуб с твоите приятели, ще те подкрепя и ще ти помага през цялото време, докато ти и приятелите ти осъществявате проекта.

Стъпка 4: Разкажи ни каква е твоята идея и какво смяташ да предприемеш. ( Формуляр 1 – Projectform.doc )

Стъпка 5: Най-важната! Предприеми действие и осъществи своя проект. Успех!

Стъпка 6: Изпрати ни снимки и ни разкажи какво си постигнал. (Формуляр 2 – Reportform.doc )


Как да осъществим добър проект?

Ето няколко съвета как да направите добър проект в рамките на тази кампания:

1. Какво е проект? Тази дума звучи така, сякаш става въпрос за нещо сложно, което се прави само от специално обучени за това хора. Не! Проектът е да предприемеш действие, което цели да подобри нещата, които не са идеални в света около теб.

2. Тази кампания е на ЧК, а ЧК е хуманитарна организация. Вземи това предвид, когато дефинираш проблема, който искаш да решиш. Проектът трябва да има хуманитарно измерение или по някакъв начин целта му да е подчинена на принципите на ЧК.

3. За да дефинираш проблема в твоя квартал, училище или друга общност, говори с другите членове на тази общност, питай ги какво мислят те. Ако виждаш, че някой страда – не предполагай от какво има нужда той, а го попитай. Това е важна част от планирането на действията, които ще предприемеш, за да се бориш с някакъв проблем.

4. Когато планираш действията си, никога не изхождай от опасението, че нямаш на разположение пари или от идеята, че може някои хора да не те подкрепят. Идеята за липсите е лош съветник. Пътво направи план за действие, после прецени с какво разполагаш и как можеш да направиш дейностите си с по-малко средства. Запомни! Ентусиазмът, желанието на хората да променят нещо в света и креативното мислете могат да заместят много голяма част от средствата, които на пръв поглед ти се струват нужни. Наистина.

 

  • Конкурс “Аз съм на ход”

 

 

Условия за участие

Вярваш ли, че в Червения кръст променяме света? Извършил ли си дело, с което си променил някого или нещо? Направил ли си крачка, дори и малка, с която си повлиял на случващото се в света? Сигурно да, и сигурно се гордееш с това. Искаш ли да разкажеш как се включваш в добри дела? По този начин ще вдъхновиш хиляди хора да последват примера ти и да направят своя ход, за да направим света едно по-хуманно място.

Ако искаш да участваш в конкурса “АЗ СЪМ НА ХОД” за истории на доброволци, следва да изпратиш твоята история не по-късно от 1-ви юни 2009 г. на елекронния адрес на Дирекция “Български младежки Червен кръст” youth@redcross.bg

Историите трябва да са с максимална дължина 1 страница в WORD или не повече от 2100 знака. Сподели лична история под формата на ИНТЕРЕСЕН разказ, есе, поема и др., покажи личния пример, представяйки КОНКРЕТНИ случки.

Във формуляра за участие посочи точните си данни и отбележи тези от тях, които приемаш да бъдат публикувани в Интернет. До конкурса няма да бъдат допуснати участници, чиито формуляри не съдържат всички посочени данни. (Формуляр – AzSamNaHodForm.doc )

Комисия, съставена от експерти от Дирекция “Български младежки Червен кръст”, ще определи най-добрите писмени творби и ще ги публикува в Интернет. Предоставяйки творбата си, се съгласяваш, че тя става притежание на Дирекция “Български младежки Червен кръст”, която може да я използва в рекламни или други материали за целите на Български младежки Червен кръст.

За въпроси, моля обръщай се към Маргарита Савова, експерт в Дирекция “Български младежки Червен кръст” на тел: 02/81 64 882 или по електронна поща на m.savova@redcross.bg

Повече за кампанията “Светът е наш. Ти си на ход” можеш да прочетеш на Интернет сайта на Международната Федерация на Червения кръст и Червения полумесец.