Конкурс на Министерство на здравеопазването

Написана от BRCY

Българският Червен кръст (БЧК) е партньор на Министерството на здравеопазването в организирането на конкурс за плакат на тема: „Да говорим открито за последствията от тютюна!“, посветен на тютюневата зависимост.

Инициативата се организира по повод 31 май - Световния ден без тютюн, и е стъпка за постигане на поставената цел - да се положат усилия към реализиране на ефективни превантивни дейности, насочени към младите хора, и то предимно в интернет пространството, предвид обявената от СЗО пандемия от COVID-19.

Регламент на конкурса може да намерите тук.

Краен срок за изпращане на творбите: 30 август 2020 г.

УДЪЛЖАВА СРОКОВЕТЕ ЗА ОТЧИТАНЕ НА ПРОЕКТИТЕ В НАЦИОНАЛНИЯ УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС „ПОСЛАНИЦИ НА ЗДРАВЕТО” 2019-2020 г.

Написана от BRCY

МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО УДЪЛЖАВА СРОКОВЕТЕ ЗА ОТЧИТАНЕ НА ПРОЕКТИТЕ В НАЦИОНАЛНИЯ УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС „ПОСЛАНИЦИ НА ЗДРАВЕТО” 2019-2020 г.
Конкурсът се провежда в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г. в подкрепа на здравословния начин на живот на младите хора, с цел превенция на поведенческите рискови за здравето фактори, свързани с нeздравословното хранене, ниската физическа активност, злоупотребата с алкохол и тютюнопушенето.

Във връзка с обявеното извънредно положение и въведените противоепидемични мерки за ограничаване на коронавируса на територията на България и чужбина се променят заложените сроковете в Регламента на Конкурса, както следва:

  • за отчитане на извършените дейности срокът е 30 септември, 2020 г.;
  • награждаването на финалистите да бъде през месец октомври, 2020 г.

Националният конкурс се провежда по инициатива на Министерство на здравеопазването (МЗ), в партньорство с Министерство на образованието и науката (МОН), Министерство на културата (МК) и Министерство на младежта и спорта (ММС), Министерство на околната среда и водите (МОСВ), Офисa на Световната здравна организация (СЗОБ) за България и Българския младежки Червен кръст (БМЧК).

Кампания за Свети Валентин

Написана от BRCY

shapka

Здравейте! По повод 14-ти Февруари, Български младежки Червен кръст заедно с Tuxido, провежда анкета, която има за цел да проучи колко добре обществото е запознато с възможните последици от сексуално-рисковото поведение. Анкетата е кратка и анонимна. Благодарим ви!
#BRCY #ТукСиДоМен

Попълнете нашата анкета тук.

Ученически конкурс „Посланици на здравето”

Написана от BRCY

Националният ученически конкурс „Посланици на здравето” се провежда в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г. и е в подкрепа на здравословния начин на живот на младите хора.  Целта му е превенцията на поведенческите и рискови за здравето фактори, свързани с нeздравословното хранене, ниската физическа активност, злоупотребата с алкохол и тютюнопушенето.

Инициативата е на Министерството на здравеопазването (МЗ), в партньорство с Министерството на образованието и науката (МОН), Министерството на културата (МК), Министерството на младежта и спорта (ММС), Министерството на околната среда и водите (МОСВ), Световната здравна организация (СЗО)  за България, Българския младежки Червен кръст (БМЧК) и Представителството на Европейската комисия в България (ПЕКБ).

Националният конкурс започва от 8 ноември 2018 г. и продължава до 10 май 2020 г. Конкурсът ще се проведе в три възрастови категории: 1-4 клас; 5-7 клас и 8-12 клас. Право на участие имат паралелки или випуски от ученици от 1 до 12 клас от цялата страна.

В проектите могат да участват учители на една или повече паралелки, независимо дали са от един и същи випуск.

Конкурсът ще протече в две фази.

Прочети още...

Лекции в училищата по повод Световния ден за борба с туберкулозата

Написана от Диляна Димитрова

logo brcy newsДоброволците на БМЧК – Ямбол проведоха лекции в училищата по повод Световния ден за борба с туберкулозата. Мотото на кампанията тази година бе „Търсят се: Лидери за свят без туберкулоза“. Доброволците разпространиха информационна брошура, включваща информация за заболяването и нейното разпространение; начините на заразяване; симптоми на болестта и необходими изследвания за доказването й. Доброволците запознаха младите хора как биха могли да се предпазят от туберколозата, чрез спазване на определени практически стъпки – да не се отлага посещението при лекар; да не се купува месо и мляко от нерегламентирани тържища; да се откажат цигарите и алкохола и т.н. Кампанията се проведе съвместно с Регионална здравна инспекция – Ямбол, която предостави информационните материали и плакати с мотото на кампанията.