Информационна кампания на БМЧК Стара Загора

Написана от Диляна Димитрова

IMG 2681По повод Международния ден на хората със синдром на Даун, Денят на борба срещу расовата дискриминация и Световният ден на водата, доброволците от БМЧК-Стара Загора организираха информационна кампания на 24 март в Мол „Галерия“- Стара Загора. На обособените три информационни пункта, за всеки един от дните, младите хора общуваха със своите по-малки съграждани и техните родители по един забавен за децата начин. По повод Международния ден на хората със синдром на Даун, доброволците изготвиха листовки, под формата на слънца, с кратка информация за заболяването и шарени чорапи с послания. За Деня на борбата срещу расовата дискриминация, децата получиха шарени балони с послания, като символ на неутралност и толерантност. По този забавен и творчески начин те научиха за един проблем, с който съвременното общество се бори. Разбраха от младите доброволци, че расата и цветът на кожата не трябва да разединяват хората. За Световния ден на водата доброволците от БМЧК - Стара Загора информираха свойте съграждани за важността на водата за планетата и други интересни факти, свързани с водата. Доброволци и посетители заедно изработваха лодки от хартия, на които децата записваха своите желания.

Информационна кампания „Различни и равни“

Написана от Диляна Димитрова

r3Доброволците на БМЧК – Ямбол проведоха информационна кампания по повод  Международния ден на борба срещу расовата дискриминация с мото „Различни и равни“. Гражданите споделиха своята позиция относно дискриминацията и написаха на табло асоциациите, които се пораждат, когато мислят по темата. Младежите раздаваха на гражданите цветни лентички във формата на гривни с надпис „Toleranсе Free zone!“ и разясняваха каква е целта на кампанията. Чрез маски на лицата си, доброволците на БМЧК изразиха своята толерантност към различните раси. Международният ден против всички форми на расова дискриминация е обявен през 1966 г. с резолюция на Общото събрание на ООН.

Ден на розовата фланелка в гр. Джебел

Написана от Диляна Димитрова

20180603Ден на розовата фланелкаНа 5 март 2018 година под това мото „Не на тормоза в училище и не на кибертормоза, но не само за ден, а за всеки ден!“ доброволците на БМЧК от клуб „Да имаш голямо сърце не тежи“ към ПГ „Руска Пеева“ в град Джебел отбелязаха Деня на розовата фланелка.
Доброволките Сезин Сезгин и Айджан Алиджан запознаха своите съученици с основните форми на кибертормоз и с основните правила за сигурност и безопасност в интернет. По време на създалата се дискусия, всички ученици се обединиха около необходимостта да бъдат съпричастни и да не затварят очите си, когато някой е подложен на насилие и унижение.
С картонени розови тениски, надписани от членовете на клуба, учениците очертаха розово сърце, символизиращо съпричастността им към проблема.

Обучение на тема „Международно хуманитарно право“ в ПУ „Паисий Хилендарски“

Написана от Диляна Димитрова

DSC089044444На 24 март 2018 г. в ПУ „Паисий Хилендарски“ членовете на клуба по Международно хуманитарно право /МХП/ с помощта на Зам. Декана на Юридически факултет - Христо Паунов, проведоха обучение по МХП – първо ниво от обучителната система на БМЧК. В обучението се включиха, както студенти от специалност „Право“, така и членове от другите клубове на БМЧК. В обучението бяха разгледани основни теми, свързани с Червения кръст и нормите на МХП. Акцент беше направен върху връзката между хуманитарната организация и студентския клуб по МХП. В края на семинара бяха обсъдени предстоящи събития, свързани с дейността на клуба по МХП и всички присъстващи бяха поканени да се включат.

БМЧК – Ямбол отбеляза Световния ден за борба с тормоза в училище

Написана от Диляна Димитрова

28279941 1596910027051651 4228877936730786878 n

Доброволците от БМЧК – Ямбол отбелязаха Световния ден за борба с тормоза в училище, наречен „Ден на розовата фланелка“. На този ден участниците носят розово, за да символизират своята позиция. Денят започва да се отбелязва през 2007 г., като протест срещу инцидент, свързан с тормоз в училище в Канада. Доброволците изготвиха постери с мотото на кампанията „Всеки е различен, не бъди критичен!“, които разлепиха в училищата в гр. Ямбол. Младежите раздаваха на учениците „розови фланелки“ с надпис "не на тормоза" и розови панделки, символизиращи съпричастност към учениците, подложени на тормоз. Интерес предизвика таблото "Какво да направим, за да спрем тормоза и агресията? ", на което учениците пишеха анонимни предложения за борба с агресията. Обсъдиха се проблемите за тормоза в училище и семейството, за необходимостта да бъдем съпричастни и да не затваряме очите си, когато някой е подложен на насилие и унижение.