Заключително онлайн събитие по проект „Безопасни училища и детски градини"

Advocacy Brochure page 0002На 21.01.2021 г. в рамките на проект „Безопасни училища и детски градини: Разработване на онлайн платформа за безопасни и добре подготвени училища“ се проведе заключително онлайн събитие, по време на което бяха представени постигнатите резултати и бяха обсъдени препоръките и застъпническите послания, разработени в екипа по проекта. 
В събитието взеха участие над 100 участници от цялата страна, като специални изказвания направиха г-жа Малина Крумова - председател на държавната агенция  "Безопасност на движението по пътищата“, д-р Ева Жечева - директор на дирекция "Права на детето" от институцията на Омбудсмана на Р България и г-жа Ирена Димитрова - директор на дирекция "Спорт и младежки дейности" от Столична община

Онлайн срещата беше официално открита от Деница Баръмова, директор на Дирекция БМЧК, и беше фасилитирана от Адриан Йорданов, експерт от Министерството на младежта и спорта и дългогодишен доброволец на БМЧК.
Тук можете да намерите брошура с препоръките и застъпническите послания. 
 

IX Национално състезание на Младежките аварийни екипи

От 7-и до 10-и юни 2018 г. на територията на НУЛЦ на БЧК, с. Лозен се проведе IX Национално състезание на младежките аварийни екипи към БМЧК. В надпреварата взеха участие 18 отбора от цялата страна.

В дните преди състезанието членовете на отборите преминаха през различни ателиета, свързани с действия при кризисни и бедствени ситуации. С помощта на Университетски аварийно – спасителен отряд, начело с Васил Гурев, представители на Военно – медицинска академия и Националния съвет на БЧК, отборите се запознаха с основните принципи на триажиране и транспортиране на пострадали, възстановяване на семейни връзки, комуникации, ориентиране, въжени системи и др.

IX Национално състезание на младежките аварийни екипи се проведе на 9-и юни /събота/. Официални гости на откриването бяха председателят на БЧК - акад. Христо Григоров, д-р х.к., д-р Славита Джамбазова – зам. генерален директор на БЧК, Станимир Бояджиев – председател на БМЧК, кметът на с. Лозен – г-н Васил Станчев, партньори, медии и др. В надпреварата се включиха над 200 човека – членове на МАЕ, стати

сти от няколко столични училища, Националната скаутска организация, лекари от страната, които оценяваха знанията и уменията на отборите, доброволци и приятели на БМЧК.

Главен съдия на състезанието бе проф. д-р Красимир Гигов, главен секретар на Министерството на здравеопазването. Съдийската колегия бе допълнена от д-р Хенриета Илиева, Деница Баръмова – директор на дирекция Български младежки Червен кръст и Станимир Тепавски – член на Оперативно бюро на Български младежки Червен кръст.

Провокирани чрез специални ситуативни задания, отборите показаха завидна подготовка по първа долекарска и първа психологична помощ, атрактивно демонстрираха спасителни действия при бедствия и кризи. Бяха проверени и знанията на участниците по международно хуманитарно право и мениджмънт на бедствията, историята, принципите и структурата на Международното червенокръстко движение и на Българския Червен кръст. 

Първо място в IX Национално състезание на МАЕ спечели отборът на МАЕ – София-град, последван от МАЕ - Пазарджик и МАЕ – Бургас. Призовите места бяха наградени с купи, а всички участници в състезанието получиха медали.

Състезанието отново подкрепиха редица партньори и спонсори на БЧК – Билла България, магазини Фантастико, Кока – Кола България, Издателство Сиела, САМЕКС ЕООД, Дворецът на децата, магазини Стената, Съюзът на българските автомобилисти и много други.   

  

Национална среща на командирите на МАЕ

В периода 20.04-22.04.2018 г. на територията на НУЛЦ на БЧК – Лозен, се проведе ежегодната Национална среща на командирите на МАЕ. В срещата участваха и щатните специалисти, отговарящи за екипите в областите. През първия ден командирите бяха запознати с ролите и задачите на БЧК по време на кризи от Директора на Дирекция „Мениджмънт на бедствията“ към НС на БЧК – г-н Ясен Сливенски. Също така екипите имаха възможността да се  представят пред  другите участници по интересен начин  и да споделят добри практики с постер-презентации, видео и снимков материал. В част от сесиите бяха обсъдени и променени някои от организационните документи, касаещи младежките аварийни екипи. В съботния ден Университетският аварийно-спасителен отряд, заедно със своя ръководител – г-н Васил Гурев, проведоха практически занимания за работа с въжета, алпийски способи, ориентиране и радиокомуникации. Националната среща на командирите завърши със сесия за предстоящото IX Национално състезание на МАЕ и планиране на съвместни обучения и дейности до края на 2018 г.

Национално състезание на ДПУ

На 26.04.2018 г. се проведе първото Национално състезание на Детските полицейски управления. Финалният етап от двугодишната превантивна програма на Главна дирекция „Национална полиция“ със съдействието на Спортната асоциация на МВР и Български младежки Червен кръст се състоя на територията на Национална Спортна Академия „Васил Левски“ в столицата. В състезанието взеха участие ученици от двадесет и четири областни дирекции на МВР. Децата се състезаваха в три дисциплини: детска полицейска лична защита, безопасност на движението по пътищата и оказване на първа помощ. Членове на младежки авариен екип към СО на БЧК взеха участие като съдии и статисти в пунктовете по ПДП. Бяха изградени три пункта, където малките участници от страната решаваха тест и оказваха първа помощ на пострадал в битов инцидент. След края на състезанието членовете на МАЕ – София проведоха демонстрация за правилни действия при пътен инцидент заедно със служители на СДВР.

Подготовка на екип за участие в състезание на ПБЗН

20180417 ПДП ПБЗН 2На 17.04.2018 година в залата на Областния съвет на БЧК – Кърджали се проведе обучение на шестокласници от СУ „П.Р.Славейков“, които се готвят за участие в Общинско състезание за реакция при бедствия, аварии и катастрофи. В рамките на няколко часа членовете на МАЕ – Мелиса Дурмуш и Бурчин Емин запознаха участниците с основните правила за оказване на първа долекарска помощ на пострадал и им предоставиха възможността практически да приложат наученото.