Благотворителната кампания на БМЧК - Пловдив

Написана от Диляна Димитрова

29664763 10210872017828882 2601684373697059909 oИ тази година по време на големите християнски празници Български младежки Червен кръст (БМЧК) обединява хиляди хора в подкрепа на своята хуманитарна кауза за подпомагане на деца и младежи в риск. В дните на Цветница и Разпети петък доброволци на БМЧК поздравяват посетителите на православните храмове и им дават възможност да дарят парични средства в касичките, които младежите държат. Благодарение на тази кампания Български Червен кръст - Пловдив успява годишно да подпомогне близо 200 деца и младежи от различни уязвими групи. Чрез фонд "Милосърдие" БЧК подкрепя и тежкоболни деца в тяхното лечение. Благотворителната кампания е благословена от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай. Фондонабирателната кампания се осъществяв в четиринадесет православни храма в гр. Пловдив, два в гр. Карлово, два в гр. Сопот и шест в гр. Асеновгра. Тази година мотото на кампанията е свързано с честването на 140 години от създаването на БЧК – “140 години помагаме заедно”. Част от кампанията е и традиционното боядисване на червени яйце с деца със специални потребности и деца, изучаващи религия, което се провежда на Велики Четвъртък /05.04.2018 г./ в двора на Пловдивска Света Митрополия от 11 часа. Изказваме дълбока благодарност към всички дарители, които вярват и подкрепят нашите каузи!

Обезпечаване при провеждане на футболен турнир в Пловдив

Написана от Диляна Димитрова

 

20180321 115237Членове на Младежки авариен екип - Пловдив помогнаха за спокойното протичане на футболен турнир, организиран от Фондация „Идентичност“ в партньорство с Младежки център Пловдив на 21 март 2018 г. Целта на събитието бе да събере и обедини младежи от различни етноси чрез спорта, както и да повиши чувствителността и стимулира интеграционните процеси между тях. Във футболния турнир взеха участие 8 отбора от Пловдивските училища на възраст 8-10 клас (СУ "Найден Геров"; ПГЕЕ; СУ "Любен Каравелов"; ПГО "Ана Май"; ПГТ "Гоце Делчев"; ПГМТ "Проф. Цветан Лазаров"; ПГВАД "Христо Ботев"; СУ "Софроний Врачански"). Над 150 човека подкрепиха инициативата – младежи участвали във футболните срещи, както и ученици любители на спорта, доброволци от Фондация „Идентичност“, БМЧК, Интеракт клуб, учители, директори, треньори, общински служители. Победител в турнира бе ПГВАД "Христо Ботев" след оспорван финал с ПГМТ "Проф. Цветан Лазаров". Събитието е част от проект, реализиран от Фондация „Работилница за граждански инициативи“ в партньорство с Фондация „Младеново“ и Синдикат „Образование“ към Конфедерация на труда „Подкрепа“. Проектът е съ-финансиран от Европейския съюз по програма „Права, равенство и гражданство“.

Обучение по програма „Хелфи“ за доброволците от клуб на БМЧК „Станимака“

Написана от Диляна Димитрова

IMG 3785На 24-ти и 25-ти февруари 2018 г. доброволците Калин Колев и Александра Димитрова от БМЧК – Пловдив проведоха обучение по програма „Хелфи“ на членовете на клуб „Станимака“ – гр. Асеновград. Обучението се проведе благодарение на любезното домакинство на Градската библиотека „Паисий Хилендарски“. Програмата е насочена към предаване на знания по първа долекарска помощ на деца от 1-ви до 4-ти клас. Обучението премина с много емоции и вълнения. За някои от членовете на клуба това беше първата възможност да се сблъскат с предизвикателството да презентират пред група от хора. Доброволците от клуба на БМЧК в гр. Асеновград са в очакване да стартират срещите от програмата с малчугани в града. Техните обучители вярват в тях и ги подкрепят в процеса на подготовка.

Обучение на тема „Международно хуманитарно право“ в ПУ „Паисий Хилендарски“

Написана от Диляна Димитрова

DSC089044444На 24 март 2018 г. в ПУ „Паисий Хилендарски“ членовете на клуба по Международно хуманитарно право /МХП/ с помощта на Зам. Декана на Юридически факултет - Христо Паунов, проведоха обучение по МХП – първо ниво от обучителната система на БМЧК. В обучението се включиха, както студенти от специалност „Право“, така и членове от другите клубове на БМЧК. В обучението бяха разгледани основни теми, свързани с Червения кръст и нормите на МХП. Акцент беше направен върху връзката между хуманитарната организация и студентския клуб по МХП. В края на семинара бяха обсъдени предстоящи събития, свързани с дейността на клуба по МХП и всички присъстващи бяха поканени да се включат.

Обучение по първа долекарска помощ в гр. Стамболийски

Написана от Диляна Димитрова

20180313 151027На 13 март двама от доброволците на БМЧК – Пловдив проведоха обучение по Първа долекарска помощ пред доброволците от клуба на БМЧК – Стамболийски. За новосъздадения клуб в града уменията за спасяване на животи, бяха мечтани. В града учениците от СУ „Отец Паисий“ и доброволци на Червенокръстката организация вече четири месеца са пример за местната общност. Обучителите по първа долекарска помощ Мария Кацарова и Калин Колев останаха със страхотни впечатления от ентусиазма на  младежите от Стамболийски. Сега те са готови да тренират знанията и уменията  по първа долекарска помощ и да ги предават на други свои връстници.