Кампания "Купи-Дари" в област Ямбол

Написана от Диляна Димитрова

kupi 1Интеракт клуб Ямбол и Български младежки Червен кръст-Ямбол организираха кампанията "Купи-Дари" в полза на уязвими лица от областта по време на Великденските празници. По време на кампанията се набираха пакетирани хранителни продукти – варива, олио, макаронени изделия, ориз, захарни изделия и др. В рамките на кампанията, която продължи 5 дни, бяха събрани около 1 000 кг. хранителни продукти. Кампанията се проведе с любезното съдействие на Супер Маркет „Вилтон“- Златен Рог, Супер Маркет „Вилтон“-Каргон, магазин „Славекс“ и магазин „Кауфланд“. Събраните продукти бяха пакетирани и разпределени на 64 нуждаещи се лица за празничните дни в област Ямбол.

Лекции в училищата по повод Световния ден за борба с туберкулозата (2)

Написана от Диляна Димитрова

logo brcy newsДоброволците на БМЧК – Ямбол проведоха лекции в училищата по повод Световния ден за борба с туберкулозата. Мотото на кампанията тази година бе „Търсят се: Лидери за свят без туберкулоза“. Доброволците разпространиха информационна брошура, включваща информация за заболяването и нейното разпространение; начините на заразяване; симптоми на болестта и необходими изследвания за доказването й. Доброволците запознаха младите хора как биха могли да се предпазят от туберколозата, чрез спазване на определени практически стъпки – да не се отлага посещението при лекар; да не се купува месо и мляко от нерегламентирани тържища; да се откажат цигарите и алкохола и т.н. Кампанията се проведе съвместно с Регионална здравна инспекция – Ямбол, която предостави информационните материали и плакати с мотото на кампанията.  

Информационна кампания „Различни и равни“

Написана от Диляна Димитрова

r3Доброволците на БМЧК – Ямбол проведоха информационна кампания по повод  Международния ден на борба срещу расовата дискриминация с мото „Различни и равни“. Гражданите споделиха своята позиция относно дискриминацията и написаха на табло асоциациите, които се пораждат, когато мислят по темата. Младежите раздаваха на гражданите цветни лентички във формата на гривни с надпис „Toleranсе Free zone!“ и разясняваха каква е целта на кампанията. Чрез маски на лицата си, доброволците на БМЧК изразиха своята толерантност към различните раси. Международният ден против всички форми на расова дискриминация е обявен през 1966 г. с резолюция на Общото събрание на ООН.

Великденска акция на БМЧК - Ямбол

Написана от Диляна Димитрова

29792421 1577180739002899 4987475741064036352 oДоброволци от БМЧК – Ямбол посетиха Център за настаняване от семеен тип «Слънце» и заедно с децата боядисаха яйца по повод Великден. Доброволците запознаха децата с традициите, свързани с празника, че великденските яйца се боядисват на Велики четвъртък и в съботния ден, преди празника. Първото яйце винаги се боядисва в червено, след което стопанката на къщата рисува кръст по челата на децата с него, за да са здрави и румени през цялата година. То се поставя пред иконата в дома или се заравя в средата на градината, като се пази до следващия Великден. Тогава се чупи и ако не се е развалило, то домът и неговите обитатели ще се радват на здраве, радост и благополучие. След това не се изхвърля, а се заравя в пръст, но близо до дома. Доброволците на БМЧК зарадваха децата с лакомства за празника.

БМЧК - Стралджа отбеляза Световния ден на социалната работа и социалния работник

Написана от Диляна Димитрова

29497671 1616220901808760 3933997688730681344 n

Доброволците на БМЧК - Стралджа посетиха Центъра за социална рехабилитация и интеграция /ЦСРИ/ по повод Световния ден на социалната работа и социалния работник. Световният ден на социалната работа е ден, в който в глобален план социални работници, студенти и преподаватели в тази област, отбелязват обществената значимост на социалната работа, като професионална дейност и образование. Социалните работници от ЦСРИ - Стралджа запознаха доброволците с история на създаване на центъра; представиха спецификите на дейностите и целевите групи, с които работят. Доброволците имаха възможност да посетят залите за индивидуална и групова работа с децата. Реализирано бе Арт ателие по инициатива на доброволците от БМЧК - Стралджа, в което съвместно с децата от центъра, изработиха Великденски картички, сувенири и украса.