Обучение за нови доброволци в гр. Царево

Написана от Диляна Димитрова

1115 нови доброволци станаха членове на БМЧК в гр.Царево, преминавайки обучение в Общи знания за Червенокръсткото движение. Те ще членуват в клуба на БМЧК-Царево, учреден преди повече от 4 години към СУ „Н.Й.Вапцаров“ гр. Царево. Младежите научиха повече за възникването на Червенокръсткото движение в световен мащаб, запознаха се с биографията на неговия основател Анри Дюнан, с принципите и основните направления на дейност на организацията, с историята, мисията, статута и клубовете на БМЧК. В последната част от обучението доброволците работиха по групи, като имаха за задача да разработят идеи и планове за осъществяване на различни тематични акции, свързани с дейността на младежката организация.

Национален съвет на координаторите на БМЧК

Написана от Диляна Димитрова

DSC 0076

В периода 22.02 - 24.02.2018 г., в НУЛЦ на БЧК – Лозен, се проведе Национален съвет на координаторите (НСК) на Българския младежки Червен кръст. Във форума взеха участие представители на всички областни организации. Официален гост на събитието бе д-р Славита Джамбазова, която поднесе приветствие към всички участници и ги призова да бъдат активни в работните сесии, насърчи ги да споделят своите мнения и предложения, както и да бъдат отговорни към решенията, които им предстои да вземат.

Форумът бе наситен с множество теми - представяне на новата официална страница на БМЧК, изготвяне на междинна оценка на изпълнението на Стратегията на БМЧК 2015-2020, провеждане на дискусии и изготвяне на предложения относно промени в Статута на БМЧК, представяне на Отчета на младежката организация за 2017 г. и Календарния план за настоящата година, и др.

Също така бе отделено специално внимание на различни добри практики и дейности, които областните организации представиха с цел тяхното популяризиране и мултиплициране и в други области.

DSC 0102DSC 0235

DSC 0232

DSC 0119

DSC 0009DSC 0428DSC 0198DSC 0244

 

 

 

Клубът на БМЧК „Да имаш голямо сърце не тежи“ отбеляза своя първи рожден ден

Написана от Диляна Димитрова

20180216 Джебел ЧРД 3Клубът на БМЧК „Да имаш голямо сърце не тежи“ към ПГ „Руска Пеева“ отбеляза своя първи рожден ден в присъствието на приятели, партньори, родители, бивши учители от професионалната гимназия и общественици от град Джебел, които бяха посрещнати с подарък – снимка от инициативите на клуба. Тържеството бе открито на Ваня Енчева – зам. председател на ОС на БЧК с думите: „Нищо не започва от нас, доброто наследихме от Вас!“
Координаторът на клуба Сезин Сезгин накратко представи изключителната социално-помощна дейност през изминалата година, а младите доброволци впечатлиха присъстващите с изпълнения на български народни песни и танци.

Трогателни и силно емоционални бяха поздравленията по повод годишнината и успехите на младите червенокръстци от техните бивши възпитатели и от настоящия директор на професионалната гимназия Ангелина Хаджиева. Изразена бе искрена благодарност към ръководителката им Ваня Енчева, за израстването на децата, за положените усилия и постигнатите успехи.

Директорът на Секретариата Жана Чакърова поднесе символичен подарък – стенна етажерка, в която младите хора да трупат своите заслужени награди, експертът по младежка дейност Пепа Чолакова им подари ръчно направен албум с фотографии, запечатали най-важните моменти от първата годишнина на клуба, а доброволката Маргарита Пенева поздрави младите хора от името на Екип 254 –Кърджали.

20180216 Джебел ЧРД 5

Обучение за членове на клуб „Надежда“

Написана от Диляна Димитрова

20180220Обучение за ЧК 4 002На 20 февруари 2018 година в Професионална гимназия по туризъм и хранително – вкусова промишленост „Св. Св. Кирил и Методий“ – град Момчилград се проведе обучение на тема „Основни знания за ЧК и ЧП“. В рамките на обучителния модул 10 новопостъпили доброволци и членове на клуб „Надежда“  се запознаха с историята на Международното червенокръсткото движение, седемте принципа на ЧК, емблемата и нейното приложение, както и основните дейности и направления, по които работи БМЧК.

Нов клуб на БМЧК Ямбол

Написана от Диляна Димитрова

P1240055В ОУ ” Хаджи Димитър“ с. Гранитово, Община Елхово беше учреден клуб на БМЧК. Директорът на училището г-жа Веска Георгиева изрази готовността си да подкрепя доброволците във всичките им начинания и им пожела успех. Доброволци от  БМЧК - Ямбол запозна учениците с дейността на младежката организация, структурата на клуба и нормативните документи. Учениците избраха ръководство на клуба си - координатор, зам. координатор и протоколчик. Доброволците изразиха желание да работят в направление Социално – помощна дейност и Първа долекарска помощ. На учредяването на новия клуб присъстваха щатния специалист по младежка дейност в ОС на БЧК – Гергана Георгиева и кмета на с. Гранитово – Христо Гечев.