Обучителни лекции по оказване на Първа долекарска помощ на БМЧК Русе

Написана от Диляна Димитрова

DSC 0994

През месец април 2017 г., в рамките на една седмица доброволците на младежката Червенокръстка структура в Русе бяха поканени и взеха участие в проект на Министерство на отбраната за задълженията на гражданите за отбрана на страната. Координацията на събитието се осъществяваше между майор В. Петров – началник сектор „ВОКНА“  при Военно окръжие – Русе, Толга Мехмедов и Виктор Тотев – командир на Младежки Авариен екип, и Антоанета Ябанозова – щатен служител „Младежки дейности“  в БЧК – Русе. Ролята на доброволците на БМЧК беше да проведат обучителни лекции по оказване на Първа долекарска помощ на всички десетокласници от училищата в град Русе и  Русенска област.  

Това е едно от най-мащабните обучения, в които е участвала младежката структура на БЧК – Русе. 
Поради прекрасно изпълнената задача, младежите бяха поканени да участват в подобно обучение през месец април, 2018 г.

Лятно училище по първа помощ за деца

Написана от Диляна Димитрова

1 1В периода юли – август, 2017 г., съвместно с Детски отдел на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – гр. Русе, се проведе програма „Азбука на здравето“. Тя беше свързана с обучителни сесии по оказване на Първа долекарска помощ от деца на деца, както и Превенция на водния травматизъм. Обучители по програмата бяха Толга Мехмедов - заместник-командир на Младежки Авариен екип – Русе, Бояна Стефанова – лектор по програма „Хелфи“ и Виктор Тотев – Командир на МАЕ и воден спасител.

Темите бяха поднесени от обучителите по много интригуващ начин, чрез интересни истории, забавни игри и поучителни задачи. По темите бяха обучени няколко групи деца, с общ брой около150 деца. Най – важното, което научиха малчуганите, беше как да се предпазват от инцидентите, но ако стигнат до такъв да знаят как да се справят без притеснение.

Работата с Детския отдел на Русенската Регионална библиотека продължават и през 2018 г., като Български младежки Червен кръст е включен като партньор в летен проект на читалището.